Dieta detoksykacyjna – zasady i jadłospis

Szparagi w diecie detoksykacyjnej

Detoks organizmu to jeden z najmodniejszych trendów ostatnich czasów. Producenci kosmetyków wypuszczają na rynek kremy, maseczki i środki oczyszczające o działaniu detoksykującym. Ale jak wiadomo, piękno zaczyna się od wewnątrz. Zatem dieta detoksykacyjna powinna być pierwszym etapem oczyszczania organizmu.

Dieta detoksykacyjna — dla ciała i ducha

Co to jest dieta detoksykacyjna? Jest to dieta o ograniczonym czasie trwania, której celem jest usunięcie z organizmu produktów przemiany materii i toksyn. Taka dieta odciąża układ trawienny, wątrobę i nerki, pozwalając im w naturalny sposób uporać się z przetwarzaniem i usuwaniem substancji toksycznych.

W rezultacie normalizuje się trawienie, a co za tym idzie, poprawia się wygląd skóry. Wzmacnia się także system obronny organizmu, poprawia się zdrowie, pozbywamy się alergii i zwiększamy wydajność. Utrata wagi jest tylko „efektem ubocznym” tej diety.

Dieta detoksykacyjna poprawia metabolizm i pracę nerek. Powoduje utratę nadmiaru płynów, znikają obrzęki, a pokarm jest lepiej wchłaniany. Głównym celem diety detoksykacyjnej jest pozbycie się szkodliwych substancji, które gromadzą się dzień po dniu, zatruwają organizm i uniemożliwiają jego prawidłową pracę.

Dieta oczyszczająca początki

Dieta oczyszczająca nie jest nowym wynalazkiem. Podstawowe zasady takiej diety zostały opracowane pod koniec XIX wieku przez austriackiego dietetyka Felixa Meyera. Opracował on cały system detoksykacji organizmu, który oprócz dobrego odżywiania obejmował masaż, kąpiele w źródłach termalnych (dr Mayer mieszkał i pracował w słynnym uzdrowisku Karlowe Wary) oraz ćwiczenia. System ten cieszył się ogromną popularnością.

Nie trzeba chyba dodawać, że jest ona nadal aktualna? Pacjenci Feliksa Meiera nie znali półproduktów nafaszerowanych konserwantami. Jedli głównie produkty ekologiczne i mieszkali w zaciszu swoich wiejskich domów. Dlatego właśnie współcześni ludzie potrzebują diety detoksykacyjnej bardziej niż arystokraci epoki wiktoriańskiej.

Jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki, pamiętaj, aby omówić z lekarzem możliwość zastosowania diety detoksykacyjnej. Niektóre leki są niekompatybilne z tą dietą.
Dieta detoksykacyjna jest potrzebna prawie każdemu mieszkańcowi miasta, ale szczególnie osobom palącym papierosy lub pijącym alkohol. Przyda się także osobom z nadwagą oraz tym, które zazwyczaj nie odżywiają się zdrowo, regularnie pozwalając sobie na zbyt tłuste lub słone potrawy.

Detoks to system odżywiania, który pomaga organizmowi oczyścić się z toksyn i zrzucić zbędne kilogramy.

Kluczowe zasady skutecznej diety detoksykacyjnej

Jak i kiedy przeprowadzać detoksykację organizmu, aby uzyskać jak najwięcej korzyści, nie szkodząc mu? Oto najbardziej podstawowe zasady domowej diety detoksykacyjnej:

  • Lepiej jest przygotować się do diety detoksykacyjnej z wyprzedzeniem, aby wejście na nią było łagodne i nie stanowiło szoku dla organizmu. Na kilka tygodni (a nawet więcej) przed rozpoczęciem diety ogranicz ilość potraw smażonych, pieczonych, pikantnych i słonych, zrezygnuj z alkoholu i kawy.
  • Należy przestrzegać diety — kolację należy jeść na 3 godziny przed snem. Na tydzień przed rozpoczęciem diety należy zmniejszyć ilość spożywanego mięsa i ryb, zastępując je warzywami, fasolą, kaszami i produktami mlecznymi. Desery można zastąpić detoksykującym smoothie ze świeżych owoców z dodatkiem probiotyków — wspomogą one pracę jelit.
  • Rozpocznij każdy poranek od wypicia szklanki wody z plasterkiem cytryny, która pomoże obudzić układ trawienny i przyspieszy usuwanie toksyn.
  • Nie należy planować diety detoksykacyjnej w okresie silnego stresu. Sesja, presja czasu w pracy, zgiełk przygotowań do wakacji czy ślubu to nie najlepszy moment na takie wydarzenie. Detoks obejmuje nie tylko ograniczenia dietetyczne, ale także odpowiedni odpoczynek. Wybieraj spokojne dni i staraj się zapewnić sobie 8 godzin snu.
  • Połącz dietę z innymi działaniami. Na przykład podczas wizyty w uzdrowisku. Zabiegi takie jak masaże, okłady i wizyty w saunie podczas detoksu będą najbardziej skuteczne. Ponadto poprawią one wyniki diety. Nie rezygnuj z umiarkowanej aktywności fizycznej — idź na spacer, popływaj w basenie lub pojeździj na rowerze.

Pamiętaj!

  • Dieta detoksykacyjna to nie to samo, co głodówka. Nie powinieneś cierpieć i czuć się niekomfortowo. Opracuj plan posiłków i menu detoksykacyjne i trzymaj się go. Optymalny rozkład posiłków to co najmniej 5-6 razy dziennie, ale porcje powinny być małe. Uzyskana w ten sposób objętość to maksymalna liczba wypróżnień w ciągu dnia.
  • Nie należy zapominać o wodzie. Podczas stosowania diety detoksykacyjnej należy pić dużo wody — pomoże to w pracy nerek. Należy pić 2 litry płynów dziennie. Oprócz wody można pić herbaty ziołowe, soki detoksykacyjne, smoothie i koktajle.
  • Zacznij od małych rzeczy. Istnieją diety detoksykacyjne o różnym czasie trwania, ale jeśli nie jesteś przyzwyczajony do ograniczania się, nie stawiaj sobie poprzeczki zbyt wysoko. Oczyszczanie należy rozpocząć od 3-dniowej diety detoksykacyjnej. Następny może być dłuższy — 7 dni. 10-dniowy detoks to dość poważne wyzwanie dla osób, które często przeprowadzają oczyszczanie organizmu.
  • Nie należy przesadzać. Nie należy przechodzić na dietę detoksykacyjną częściej niż co 4 tygodnie.

Przed rozpoczęciem diety detoksykacyjnej należy porozmawiać z lekarzem rodzinnym. Przeciwwskazaniem do stosowania takiej diety mogą być niektóre choroby wewnętrzne, a także ostre procesy zapalne i infekcje. Nie należy stosować detoksu w okresie ciąży i karmienia piersią oraz w przypadku niskiego poziomu cukru we krwi.

Dieta detoksykacyjna jadłospis

Kiełki na detoks
Źródło: Freepik.com

Na jakich produktach powinna więc opierać się właściwa dieta detoksykacyjna? Dieta detoksykacyjna opiera się głównie na pokarmach roślinnych, dlatego często określa się ją mianem diety wegańskiej. Oto, co można jeść praktycznie bez ograniczeń:

  • Brokuły. To warzywo jest bogate w kwas foliowy, witaminę C i błonnik.
  • Buraki. Pomaga odbudować rezerwy żelaza w organizmie i wspomaga funkcjonowanie wątroby.
  • Winogrona. Są prawdziwym magazynem minerałów śladowych — zawierają potas, fosfor, żelazo, mangan i magnez. Pektyny zawarte w winogronach usuwają metale ciężkie, a enzymy poprawiają wchłanianie składników odżywczych z pożywienia i przyspieszają trawienie.
  • Szparagi. Szparagi zawierają kumarynę — substancję, która poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i serca. Jest źródłem witaminy B6, która normalizuje poziom cukru we krwi. Szparagi mają również łagodne działanie moczopędne.
  • Owoce cytrusowe. Dostarczą witaminy C i niezbędnego błonnika do przewodu pokarmowego.
  • Papryka słodka. Niezwykle bogaty w witaminy C i A, poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i trzustki.
  • Banany. Zwiększają energię i dostarczają odpowiednią ilość potasu i magnezu.
  • Jabłka. Zawierają dość rzadko spotykaną witaminę P, żelazo i dużo łatwo przyswajalnej fruktozy. Podobnie jak winogrona, zawierają pektyny, które pomagają w usuwaniu metali ciężkich.

Co jeszcze?

  • Karczochy. Działa żółciopędnie, metabolicznie i przeciwzapalnie.
  • Granaty. Bogate w witaminy C, P i E, poprawiają krążenie.
  • Ogórek. Ma łagodne działanie moczopędne.
  • Jarmuż morski. Jest źródłem jodu, który jest niezbędny dla naszego układu nerwowego.
  • Suszone owoce. Zawierają one te same witaminy i minerały, co świeże owoce, ale w większym stężeniu. Słodkie suszone owoce pomagają radzić sobie z apetytem na desery podczas diety. Są one jednak wysokokaloryczne, więc nie należy przesadzać z ich ilością.
  • Ziarna w małych ilościach. Szybko się nasycają i po zjedzeniu miski kaszy przez długi czas czujesz się najedzony. Prawie wszystkie zboża zawierają witaminy z grupy B.
  • Kiełki. Skiełkowane ziarna owsa, pszenicy i soi zawierają ogromne ilości witamin oraz minerałów. Są prawdziwym suplementem diety.
  • Soki detoksykacyjne, smoothie i herbaty ziołowe. Z owoców i warzyw można przygotować świeżo wyciskane soki i smoothie. Poranną kawę można zastąpić napojem z imbiru lub cykorii, a wieczorną herbatę — naparem z waleriany lub tymianku.
  • Sorbenty roślinne mogą również pomóc w oczyszczaniu jelit z toksyn.

Wszystkie te produkty i soki są niezwykle skuteczne w oczyszczaniu organizmu. Można też dodać inne owoce i warzywa. Podczas długiej (od 7 dni) diety detoksykacyjnej, raz dziennie można również zjeść jedno gotowane jajko lub omlet na parze, małą porcję twarogu lub chudej ryby, grillowanej czy gotowanej na parze. Dressingi powinny zawierać oliwę z oliwek lub olej sezamowy i sok z cytryny.

Dieta oczyszczająca organizm z toksyn — produkty zakazane

Aby dieta detoksykacyjna była skuteczna, należy nie tylko dodać do swojej diety wyżej wymienione produkty, ale także wyeliminować wszystko, co szkodliwe. Zakazane produkty to cukier i wszelkie słodycze, słone, smażone i wędzone potrawy, gotowe sosy, alkohol, kawa, kakao, słodzone napoje gazowane, wszelkie produkty z mąki — od herbatników po chleb, a także tłuszcze zwierzęce.

One Reply to “Dieta detoksykacyjna – zasady i jadłospis”

  1. Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad tą dietą. Sporo wyjaśniacie w tym artykule. Chyba wdrożę ją w najbliższym czasie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close